Header Helmut, aangenaam!

Helmut, aangenaam!

Helmut is een kunstenaar met een brede belangstelling wat naar voren komt in de verschillende onderwerpen in zijn werk alsook de grafische technieken die hij gebruikt. Na een productieve periode als schilder is hij ruim vijftien jaar geleden begonnen met lithografie.

"Wat mij aantrok is dat je een serie afdrukken kunt maken van een werk. In een schilderij zit vaak maanden werk en er is maar een, uniek origineel".

Helmut's werk is beïnvloed door het ‘magisch realisme’ van schilders als Rene Magritte en Pyke Koch. Een realistische stijl met een knipoog:

"Ik vind het leuk om een grap te verwerken in mijn composities, iets wat niet klopt en spanning opwekt".

Inspiratie haalt hij uit het dagelijkse leven en zijn werk bevat vaak gewone objecten zoals bloemen, dieren en alledaagse voorwerpen. Het unieke van zijn afbeeldingen is het gebruik van heldere en frisse kleuren, technische symbolen en een perspectief dat soms een beetje vreemd overkomt. Helmut heeft geëxposeerd in onder andere Galerie & Kunstuitleen Meander in Arnhem, de Watertoren in Raamsdonksveer en Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk. Zijn atelier is te bezoeken tijdens de jaarlijkse Kunst-route van Drunen.

Lithografie en ik

Helmut kwam bijna twintig jaar geleden met lithografie in aanraking. In een workshop van vooraanstaand lithograaf Aad Hekker in Amsterdam leerde hij de basisbeginselen op een klein formaat steen.

"In de cursus werd me duidelijk dat het een erg complex proces is. Het heeft al met al een aantal jaren geduurd voordat ik alle materialen verzameld had en mijn eerste afdruk maakte".

In lithografie wordt een afbeelding op een speciaal geprepareerde steen aangebracht. Tijdens het aanbrengen van de drukinkt met een speciale rol neemt alleen het ontwerp de inkt over, de rest van de steen is 'inkt afstotend'. Vervolgens wordt de afdruk op papier overgebracht door middel van een drukpers. Voor elke kleur is een aparte 'drukgang' nodig waarbij de steen opnieuw wordt geslepen en behandeld. Het maken van een enkele drukgang neemt ongeveer twee dagen in beslag. Een fysiek proces, zeker voor het groter formaat werk aangezien deze stenen vaak meer dan 80 kilo wegen!

"Er komt heel wat bij kijken! De inkt moet perfect 'stroperig' zijn en het oppervlak van de steen moet precies goed zijn. Met elke afdruk leer ik iets nieuws".

Lithografie wordt steeds minder gebruikt omdat het zo arbeidsintensief is. Het wordt al jaren niet meer gedoceerd op de Kunst academie en in Nederland zijn nog maar een handjevol lithografen.
Lithografie in stappen